Prof. dr Mila Popović-Živančević

chairman of RA ICOM SEE

  • Delovanje RA ICOM SEE je deo kvalitetnog  procesa  decentralizacije i daljeg razvoja ICOMa, njegovo prilagođavanje procesima jačanja specifičnih i manjih regiona  koji žele ravnopravnije učešće u sistemu ICOMa.

 

  • Delovanje RA ICOM SEE u oblasti zaštite nasleđa i muzeologije ima za cilj da poboljša razumevanje kod  političkih, etničkih, verskih, kulturnih i drugih razlika. RA ICOM SEE se trudi da predstavlja deo pokretačke snage koje će dovesti do pozitivnih promena u muzeologiji i zaštiti nasleđa, ali tako da one odgovaraju i reaguju na potrebe u regionu Jugoistočne Evrope.

 

  • RA ICOM SEE  radi na promociji  regionalnih kulturnih sadržaja i uključuje se  u kreiranje i razvoj zajedničke regionalne strategije u razvoju muzeologije i za zaštite nasleđa.

 

  • RA ICOM SEE se trudi da fleksibilno reaguje na specifične zahteve i potrebe razvoja muzeologije i zaštite nasleđa u regionu Jugoistočne Evrope. Svoje aktivnosti RA ICOM SEE usmerava na prepoznavanje različitih kretanja i profesionalnih težnji i koristi sve mogućnosti i načine zajedničke saradnje kako bi  se na odgovarajući način rešavali neposredni stručni zadaci, ali i nacionalne i regionalne strategije u oblasti nasleđa.  RA ICOM SEE regionalnu saradnja velikim delom razvija kroz realiѕaciju zajedničkih partnerskih projekata i kordinacijom brojnih regionalnih aktivnosti. Bazičan strateški projekat koji RA ICOM SEE sprovodi, jeste  je “Revitalizacija kulturnog i prirodnog nasleđa u regionu Jugoistočne Evrope “, 2006-2016. Ovaj projekat služi kao osnovna platforma za regionalne aktivnosti u oblasti zaštite nasleđa i muzeologije i do sada se odvijao preko brojnih pod projekata i različitih aktivbnosti, partnerski sa ICOMom, UNESCO BRESCE, GETTY Institutom, Centralnim institutom za konzervaciju u Beogradu-CIK, brojnim muzejima iz regiona Jugoistočne Evrope.

Prof.dr Mila Popović-Živančević, Rektor, Alfa BK Univerzitet,

11070 Novi Beograd, Palmira Toljatija 3, Srbija

Tel. +381 11/2699-039; Faks 011/2609-752

Mob. +381 62 422-162

e-mail: mila.popovic.zivancevic@alfa.edu.rs

www.alfa.edu.rs